Wandelen

Wandelen

De uitdrukking “Loop naar de Mookerhei” betekent zo ongeveer hetzelfde als ”Loop naar de maan” en heeft een ietwat negatieve uitstraling. Tijdens de route die u gaat wandelen zult u merken dat het lopen naar de Mookerhei alleen maar positief kan worden uitgelegd. Laat u verrassen!

Door de Stichting Huys te Moock is een historische wandeling over de Mookerheide uitgezet ('Loop naar de Mookerhei'). Deze wandeling voert langs belangrijke plaatsen van de Slag op de Mookerheide. Op deze plekken worden, chronologisch, de historische verhalen verteld over de gebeurtenissen van de dag en de avond vóór de slag (13 april 1574). Vervolgens wordt op diverse plekken stil gestaan bij het verloop van de Slag op de Mookerheide op de dag van de slag zelf (14 april 1574) en wordt er stil gestaan bij het raadsel over het lot van Lodewijk en Hendrik van Nassau, de twee legeraanvoerders van het huurlingenleger van Willem van Oranje. Als laatste wordt verteld over de plaatselijke volksverhalen en legendes die voortgekomen zijn uit de afloop van de Slag op de Mookerheide.

Wilt u een keer de wandeling 'Loop naar de Mookerhei' en de bijbehorende historische verhalen over de slag zelf ervaren? Dat kan op vier manieren: 

1. De historische wandeling is digitaal voor uw Smartphone (iPhone, Android) beschikbaar en is opgenomen in de gratis te downloaden AbelLife app. In de app vind je de route onder ‘Mook – Loop naar de Mookerhei’.

  • Voor het downloaden van de route koopt u eerst een code in de AbelLife webwinkel, waarvoor u een klein bedrag betaalt van € 1,50.
  • De code is ook via een voucher verkrijgbaar bij VVV-Plasmolen (Witteweg 10, tel.nr. 024 6961762) of restaurants aangesloten bij 't Restaurant Gilde Kiste Trui, eveneens voor een bedrag van € 1,50.
  • Ga vervolgens op uw smartphone naar www.abellife.nl en klik op 'activeer code', maak een account aan en activeer uw code. Download gratis de abelLife app in de appstore. Open de app, klik op 'instellingen' en link uw account.

Als u de route eenmaal gedownload hebt, kunt u de route off/line gebruiken. Zorg wel voor een goed opgeladen batterij. De app geeft op ieder moment niet alleen aan hoe u moet lopen, maar geeft ook de historische informatie over de plek bijvoorbeeld in de vorm van foto's en een filmpje. Op deze wijze krijgt u als wandelaar een extra beleving mee.

2. Er is ook het routeboekje met alle verhalen van de historische wandeling 'Loop naar de Mookerhei' verkrijgbaar bij VVV-Plasmolen (Witteweg 10, tel.nr. 024 6961762) en restaurants aangesloten bij 't Restaurant Gilde Kiste Trui voor een bedrag van € 1,50.

3. U kunt een begeleide wandeling aanvragen. Indien een gids beschikbaar is kunt u de verhalen (en meer) horen tijdens uw begeleide wandeling, welke de Stichting op maat kan verzorgen. De kosten hiervoor zijn € 4,- per persoon en voor 'vrienden van Huys te Moock' en hun gezelschap € 2,- per persoon. Voor info: dhr. Th. van Brunschot, tel.nr. 024 6963669 of info@huystemoock.nl.

4. Als laatste is de begeleide wandeling ook mogelijk in de vorm van een arrangement met lunch of diner bij een van de restaurants aangesloten bij ’t Restaurant Gilde Kiste Trui. Neem hiervoor contact op met een van de Kiste Trui Gilde restaurants.